Pärnu jõel koha ja ahvenat jiggitamas 08.09.22

Pärnu jõel koha ja ahvenat jiggitamas 08.09.22

Augusti lõpus tulid Pärnust esimesed signaalid, et ilus mereahven on jões sees ning saadakse ka jigiga koha. See viimane osa pani kõrvad kohe eriti liikuma ja kalaretk õnnestus teoks teha 8ndal septembril.

Hilise kalamehena jõudsin jõele lõpuks 10:30 ajal ning hoolimata tööpäevast leidsin püügipiirkonnast eest mitukümmend paati. Kes see ikka tööle läheb kui kala võtab?! Planeerisin esimesed tunnid pühendada koha püügile ning päeva teises pooles jätkata ahvenaga. Valisin jõe keskosas vaba platsi välja, ankurdasin ning alustasin. Landikarbist sai valitud erksates toonides Westin ShadTeez Slim 10 cm (https://kalastusmaailm.ee/vodik-westin-shadteez-slim-10cm-6g-slime-curd-3tk) koos 16 g cheburaskaga (https://kalastusmaailm.ee/cheburaska-fanatik-16g-umar-5tk-pk). Kohapüük jigiga nagu jões ikka: lant põhja, 2-3 vändapööret, vajumine ning kui lant uuesti põhja puudutab, siis järgmised 2-3 pööret ja sama tsükkel kordub kuni lant on tagasi paadini jõudnud.

Jõudsin umbes 15 minutit püüda kui järjekordse langemise pealt toimus kauaoodatud järsk löök ning peale kiiret haakimist oli kala kenasti taga. Mõõdukas vastupanu ning esimene kala oli paadis. Koha oli haaranud isukalt ning lant kenasti sügaval suus. Kiire mõõtmine andis tulemuseks 40-41 cm, mis tähendas, et see kohapoiss leidis kindla tee tagasi vabadusse.

Järgneva paari tunni jooksul vahetasin 50-100 m kaupa püügikohti ning paati jõudis veel üks 40 cm koha, 2 pudenes ilma kala ennast nägemata ära ning mõned võtud jäid ka realiseerimata. Meeldiv oli näha, et keskkonnainspektsiooni inspektorid olid jõel aktiivsed ning käisid paat haaval lubasid ning saaki kontrollimas.

Kuna mõõdus koha ei olnud õnnestunud saada, siis otsustasin jätkata ahvenapüügiga ning anda kohale viimane võimalus veel õhtul enne kaldale minekut. Suundusin jahisadamast suudme poole, mööda tihedalt ankurdatud paatidest ning võtsin sisse kõige äärmise positsiooni. Püügiks kasutasin nö. pika lipsu rakendust millel tumepunase tooniga sirpsaba. Proovitud sai erinevaid mängitamisviise ning kõige paremini toimis aeglane libistamine mööda põhja koos rahulike tõstetega. Valitud ahvenat jõudis sumpa umbes 5 kg jagu.

Kuna ahvenat tundus olevat juba piisavalt suundusin kella 18 ajal hommikusele kohapüügi platsile. Kolmas vise ja kala taga, seekord haaras lanti tõstmise pealt ning oli sellevõrra ootamatum. Seekordne vastupanu oli juba tummisem, mis  andis lootust mõõdukalaks. Ja nii ka oli.. kiire mõõtmine andis tulemuseks 48 cm. Jess, päev korras!

Panin GoProga filmitud klippidest kokku ka väikese video, mis on leitav siit: https://www.youtube.com/watch?v=o49aTmEqR3E

Mõõdukoha ei jäänud kahjuks peale, sest GoPro aku otsustas samal hetkel tühjaks saada. Järgmine kord paremini!

Edu kõikidele kalavetel!